Flatruetvägen, torsdagen den 17:e juni 2010

Efter att ha lämnat Särna bakom oss dröjde det inte länge innan vi svängde av på länsväg 311. Väldigt mycket skulle nu handla om "Sveriges högst belägna". Den bitvis smala och krokiga vägen slingrar sig genom skogs- och fjällandskap och vidsträckta myrar i Dalarna och Härjedalen. På båda sidor om vägen reser sig fjälltoppar på över tusen meter. Vid Högvålen, Sveriges högst belägna by, når vägen en höjd av 850 meter över havet, vilket gör den till Sveriges högst belägna nummerskyltade väg.

Strax efter Tännäs fortsatte vi i nordvästlig riktning på riksväg 84, som någon kilometer innan norska gränsen föräras titeln Sveriges högst belägna riksväg, med sina 840 meter över havet. Vi körde emellertid inte längre än till Funäsdalen, där förtäring i form av pizza intogs. Därefter var det dags att fortsätta mot nya höjder, bokstavligt talat.

Himlen hade mulnat och temperaturen hade sjunkit, men någon nederbörd var det ännu inte tal om när vi satte kurs mot Mittådalen och Ljungdalen. Mellan dessa två orter fanns anledningen till varför vi valt just denna annars inte helt självklara väg. Vi skulle korsa fjället Flatruet. Billedes.

Vägbeläggningen förvandlades ganska snart från asfalt till grus. En skylt informerade oss om att vägen kan vara avstängd nattetid och vid hårt väder. Eftersom det varken var natt eller hårt väder fortsatte vi. Under resan fick vi nu också för första gången stifta bekantskap med fler renar än vägrenen. Exalterade över detta stannade vi för att på äkta turistmanér ta kort på spektaklet.

När Mittådalen passerats befann vi oss så till slut på Flatruetvägen, Sveriges högst belägna allmänna väg, 975 meter över havet. Vägen invigdes den 31 juli 1938, något som en sten på fjällets topp, rest av Ljungdalens byamän, berättade. Här uppe på kalfjället fanns fortfarande snö kvar vid sidan om vägen. Gott om snö fanns det också på de kringliggande fjälltopparna, bland annat Helagsfjället, Sveriges högsta bergstopp söder om polcirkeln med sina 1797 meter.

Vi konstaterade att vi prickat av ännu en geografisk ytterpunkt. Många mil grusväg återstod innan vi skulle befinna oss i civiliserad miljö igen, men den som väntar på en färja väntar aldrig för länge.


// OM



Sju vägrenar på Flatruet.



OM på Flatruets topp, 975 meter över havet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0