Afrikanen i Dorotea, fredagen den 18:e juni 2010

Ett återkommande nöje under resan var att från Mercan heja bekant på okända människor i de orter vi passerade längs vägen. Oftast ledde detta till reaktioner i stil med undrande, långa blickar eller på sin höjd till en mödosam armrörelse som endast med lite god vilja kan kallas en hälsning. Men det fanns ett lysande undantag.

"Lapplands sydport". Så kallas Dorotea och anledningen till det är förstås dess geografiska placering i södra Lappland. Tidigare hette orten Bergvattnet, men precis som Fredrika och Vilhelmina fick Dorotea 1799 sitt nuvarande namn efter Gustav IV Adolfs hustru, drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden.

Dorotea gav ett ganska grått och trist intryck, men en specifik händelse gjorde vår genomresa minnesvärd. I Doroteas så kallade centrum kom en mörkhyad man, gissningsvis i 35-årsåldern, gående. Hälsningsfrasen från Mercan blev den här gången en tumme upp. Och den här gången var det minsann ingen tvekan i responsen. Genast besvarades vår vänliga gest med ett stort leende och en tumme i luften.

Upprymda över det oväntade gensvaret myntades begreppet "Afrikanen i Dorotea", som blev till en glädjekälla under resterande delar av vårt Norrlandsäventyr.

Två månader senare, närmare bestämt måndagen den 16:e augusti klockan 20.00, så visade SVT den första delen av fem i en serie dokumentärer som skildrade Sverige i valrörelsens slutskede 2010. Dokumentärfilmaren Tom Alandh hade återvänt till ett antal platser och personer han tidigare mött och denna första del hette Framtiden i Dorotea. En av de medverkande var Theo Kayigamba, brandman och undersköterska som kommit till Dorotea från folkmordets Rwanda.

Som en motvikt mot den allmänt ganska dystra bild som målas upp av Dorotea i reportaget - folkningspyramiden står upp och ned, det tryggaste jobbet finns på begravningsbyrån och enligt pizzabagaren Ibrahim från Libanon tar björnarna snart tar över samhället - tror Theo Kayigamba på framtiden. Han har inte en tanke på att flytta därifrån.

Kan Theo vara "Afrikanen i Dorotea"? Vi kan inte vara helt säkra, men omöjligt är det definitivt inte. Så många afrikaner kan inte finnas i Dorotea, och den glada man vi mötte under vårt besök på orten stämmer väl överens med den positivism som dokumentärens Theo Kayigamba visar upp.


Dorotea-sången

Detta är det land där du hör hemma
Detta är den bygd där du ska bo
Väl bekant och kär är varje stämma
Själva luften andas frid och ro

Marken där du står med dina fötter
Stigen som är nött av dina steg
Flätar i din levnad sina rötter
Binder dig vid äng och åkerteg

Fjällets tinne skimrar mot dig trofast
Dalen breder ut mot dig sin famn
Där som barn du sprungit blir du bofast
Dorotea är din hembygds namn

- Helmer Grundström


// OM

 

OBS! Inlägget kan innehålla spår av självcensur.



Theo Kayigamba - Afrikanen i Dorotea? Foto: Björn Henriksson.


RSS 2.0