Bron i Hoting, fredagen den 18:e juni 2010

I den tidiga timman tog vi i första hand sikte på Östersund, där DO skulle få sin hett eftertraktade grafitkråka på pränt, till följd av det lustiga debaclet i Särna. Undertecknad hade upptäckt att linserna låg kvar i Landsbro, vilket gjorde att ett besök på Synsam också stod på agendan i denna geografiskt sett mellansvenska stad. FC:s främsta uppdrag var troligtvis att hitta ett ställe som serverade kaffe, för att slippa upprepa proceduren från gårdagen då kaffepulver intogs direkt ur förpackningen. Det var nämligen ingen större njutning, även om det möjligtvis fyllde sin funktion.

Först fick vi dock vänta på att Östersund skulle vakna, eftersom att klockan ännu bara var barnet. Barnet var i det här fallet strax över 09.00. Hällregnet utanför den trygga miljön i Mercan lockade inte till något mer ingående utforskande av staden, så när uppdragen var utförda återsamlades truppen för vidare färd norrut.

Vi var åter ute på inlandsvägen, E45, en trafikled som nu skulle vara vårt hem, bokstavligt talat tills vägs ände nåtts. Vid tolvtiden blev det ett stopp i Hoting, mest känd som hemort för KvW:s före detta flickvän SB. Nämnda ex kontaktades också sms-ledes för att informeras om vårt intåg i samhället.

Efter att ha försett oss med väl valda delar av det kulinariska utbud som en mack i nordvästra Ångermanland har att erbjuda gick färden vidare. Vi hann emellertid inte många meter innan någon form av högre byggnadsverk söder om vägen fångade vårt intresse. Det såg onekligen ut som pelare tillhörande en större bro. Vår nyfikenhet fick oss att svänga av i riktning mot dessa outforskade kolonner. Och mycket riktigt: en bro var det. Men stor var den inte. Åtminstone inte sett till körytan.

En mycket märklig kontruktion mötte oss. En hängbro i metall över Hotingsjön bars upp av de jämförelsevis väldiga bropelarna vi sett från E45:an. Strax innan bron smalnade vägen av betänkligt och på brons träbelagda yta var det precis att en bil fick plats. Bygget gav ett slitet, nästan fallfärdigt intryck. Av försiktighetsskäl lät vi därför framförvarande bil helt och hållet passera överfarten innan vi beträdde densamma. Portar i varsin ände gjorde klart att den här bron endast var avsedd för mindre fordon.

Vi tog oss över välbehållna i land på andra sidan och möttes strax av en skylt som välkomnade oss till Andersnäset. Detta trevliga sätt på vilket vår ankomst mottogs uppskattades, men vi valde ändå att vända och fortsätta på ordinarie resrutt. Den egendomliga broanordningen förbryllar dock våra hjärnor än idag.


// OM



Detta var synen som mötte DO, FC och OM strax utanför Hoting.



Det var precis att OM kunde öppna bildörren för att ta denna bild mitt på den smala bron.


RSS 2.0