# 15: Hamburgsundsleden, måndagen den 5:e oktober 2009

När vi kom fram till färjeläget i Hamburgsund började hungern göra sig påmind. Vi funderade en stund på om vi skulle äta på restaurangen vi hade jämte oss, men bestämde oss för att avvakta. Vi tog istället första bästa färja över till Hamburgö. Här gäller det att skynda sig om man vill hinna njuta av färjeturen utanför bilen. Leden är nämligen bara 130 meter lång och därmed Färjerederiets näst kortaste.

Som vi nämnt tidigare så är de små lederna oftast trevliga, så också denna. Här har färjetrafik funnits i organiserad form sedan 1936. Då och då har det uppstått diskussioner om en brobyggnation, men de flesta av invånarna har motsatt sig en sådan av rädsla för att den genuina ö-miljön då skulle försvinna. Samhället Hamburgsund ligger på båda sidor om sundet och omgivningarna är mycket vackra. En kort, men ack så angenäm färjetur således. I land på Hamburgö fick vi se ortsskylten "Vänd Igen". Vi körde dit och vände igen.

Ön är knappt fem kilometer lång från norr till söder, och lika lång från söder till norr. Man tror att den första bebyggelsen uppstod i början av 1500-talet. Stora delar av filmen "En Sång För Martin" är inspelad på Hamburgö. Vill man ta sig längre ut i havsbandet utgår båtturer till Väderöarna och Fjällbacka från Hamburgsund. Man kan också ta en rundtur runt Hamburgö med en liten avstickare till Saltskär för att beskåda den besynnerliga båken kallad Saltskärs kärring. Båken, ursprungligen uppförd 1887 av Gustav von Heidenstam, sägs på avstånd se ut som en kvinnofigur och finns avbildad i Hamburgsunds logotyp.

På vikingatiden fanns Ranrikets tingsplats i dessa trakter. Ranrike var namnet på det småkungarike som då innefattade norra Bohuslän. I Hornbore by, någon kilometer söder om Hamburgsund, kan man testa på att leva vikingaliv. Här finns också resterna av Hornborgs slott som upprättades på 1400-talet av Tord Bonde, och förstördes knappt åttio år senare av Kristian II, även känd som Kristian Tyrann.

Vi hade nu bestämt oss för att inmundiga en sen lunch i Smögen och satte av söderut.


// OM



Färjan på Hamburgsundsleden heter Annie och har en lastförmåga på 80 ton.



OM steker i västkustmiljö.

Trackback
RSS 2.0