# 20: Lyrleden, måndagen den 5:e oktober 2009

Från Malöleden hade vi bara lite drygt två mil till Lyrleden, vilken vi ämnade ta härnäst. Detta torde vara en av Trafikverkets mest anonyma leder. Hit åker man inte om man inte har något här att göra och det har de flesta väldigt sällan, för att inte säga aldrig. Icke desto mindre har leden ett existensberättigande.

Tack vare sitt skyddade läge mellan Orust och Tjörn har ön Lyr varit bebodd i tusentals år. Det tyder åtminstone de hövdingegravar och gravrösen från bronsåldern som man hittat här på. Lyr har kallats ett Bohuslän i miniatyr, med sin karga och kala havssida och sin lummigt gröna insida. Befolkningen på ön har i alla tider huvudsakligen livnärt sig på jordbruk, fiske och båtbyggeri.

I Bö finns en vacker väderkvarn från 1896 som minner om svunna tider. Den har inte varit i bruk sedan 1949 och förvaltas idag av Tegneby Hembygdsförening. Andra sevärdheter att besöka (om man mot förmodan skulle råka befinna sig här) är en myr med näckrosor på öns nordvästra sida; öns högsta punkt Valefjäll, om man är sugen på en liten klättringstur, och bronsåldersröset Ängerös. Ja, ni hör själva, kanske inget man hoppar högt över direkt.

Idag bor cirka 160 personer på ön, men sommartid stiger siffran till uppemot 600 när det 150-tal fritidsboenden som också finns här befolkas. Den första bilfärjan mellan Lyr och Orust installerades 1952 och lastade sex personbilar. Numera heter färjan Lina och drivs av en lina. Huruvida även befälhavaren heter Lina förtäljer inte historien. Det tar tre minuter att avverka de 200 meterna över sundet. Det korta avståndet gör leden till en av Trafikverkets fem kortaste.

Vi hade hoppats att denna smått bortglömda led - tillika vår tjugonde - skulle vara lite av en dold pärla, en väl förborgad hemlighet bland dem med en särskild fäbless för färjeåkandets lockelse, men dessvärre bjöd inte turen på något att bli Lyrisk över. En kort led i yttermiljö som inte slår sig in på listans övre halva. Det i sig är rare, men för en gångs skull inte i positiv bemärkelse.

En led återstod innan dagsprogrammet var avklarat.


// OM



Lindragna "Lina" är en av Trafikverkets mindre färjor. Hon har plats för 10 personbilar och 80 passagerare.



OM blickar ut över... ja, gissningsvis vattnet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0