# 19: Malöleden, måndagen den 5:e oktober 2009

Vår resa i Taube-land gick vidare. Strax efter att vi passerat Flinks handelsbod uppenbarade sig Malöledens västra färjeläge för våra ögon. Färjan här heter Maj och är så klart uppkallad efter Evert Taubes kända visa "Maj på Malö". Det sägs att sången kom till en tidig morgon 1943 efter att Taube fått syn på den vackra Maj när han stod och språkade med handelsmannen Gustav Johansson, visans "handelsman Flink". I texten till valsen besjunger Taubes alter ego Rönnerdahl den brunbrända och fagra Maj, som ror som en karl. Visan trycktes första gången i vissamlingen "Ballader i Bohuslän" 1943, vilken sedermera kom att bli förlaga till filmen "Maj på Malö", som hade premiär 1947.

En faktor som gör Malöleden rare är att färjan är eldriven. Det är den ensam om bland Trafikverkets alla färjor. Färjan byggdes år 2000 och var från början dieseldriven, men 2005 byggdes hon om och körs numera med hjälp av två batterier som laddas med en kabel från land vid färjeläget på Malö. Vid hög trafik kan batterierna dock även laddas ombord med hjälp av en dieselmotor. När vi ändå är inne på teknikaliteter kan nämnas att färjan är lindragen och att båda vajrarna används för drivning, till skillnad från de flesta andra lindragna färjor som har en separat vajer för drivning och en annan för styrning.

Leden går mellan Malö och Fröjdendal på Orust och korsar Malö strömmar. Sundet är här 230 meter långt och överfarten tar tre minuter. Både Malö och Flatö hör till Orusts kommun och de boende här hade tidigare sin kyrka i Morlanda på Orust. Många av dem tyckte att Ängöleden, som öppnat några år tidigare, inte var den bästa lösningen och 1957 öppnades därför Malöleden för trafik.

År 2006 uppgick antalet bofasta på Malö till 43 personer, men sommartid mångdubblas befolkningen på grund av den omfattande fritidshusbebyggelsen. Ön består till större delen av berg, men på dess södra del finns också viss åkermark.

Sammanfattningsvis en led väl värd att åka, men å andra sidan - vilken led är inte det? Igenkänningsfaktorerna från Taubes visor, de vackra omgivningarna samt det faktum att färjan är eldriven gör emellertid att denna tur hamnar en bit upp på den övre halvan av listan.

Vi tänkte inte på det då, men vi hade just avverkat halva projektet.


"Maj på Malö, vackra Maj
dig vill alla böljor smeka
när du kommer i din eka
och förtöjer den på svaj

Hoppar iland
smidig och grann
blåögd och brun
med små, små fjun
På ejderdun
vilar du i mina drömmar
flicka från Malö strömmar"

- Evert Taube


// OM



Eldrivna "Maj" har plats för 21 personbilar och 199 passagerare.



Malö strömmars södra utlopp.


Kommentarer
Postat av: liindblaads

TAck för att du är med och tävlar :)

kika in om ngn timme och kolla om du är vinnare :)



//liindblaads

2010-10-16 @ 21:26:49
URL: http://liindblaads.blogg.se/
Postat av: emilia

haha, jag vet ! Visst tänker jag bara för bra ibland :) Skoj blogg ni har grabbar! =)

2010-10-17 @ 09:10:47
URL: http://emiliaemilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0