# 18: Ängöleden, måndagen den 5:e oktober 2009

Vi körde nu från stort till litet. Från Trafikverkets största färjor på Gullmarsleden till den tredje kortaste leden, Ängöleden. Kontrasterna var stora, det korta avståndet mellan lederna till trots. Det enda som var sig likt var att flyttlasset som sällskapade oss över Gullmarn fortfarande fanns med. Var det måhända någon som fått den smått galna idén att åka Trafikverkets alla färjelinjer - med ett flyttlass? Svaret ligger dolt i dunkel.

Ängöleden har bedrivits i Trafikverkets regi endast sedan 1997, men motordriven färjetrafik har funnits här sedan 1954. Dessförinnan fanns en liten handdriven färja som hjälpte bönderna på ön att klara transporterna till fastlandet. Leden går mellan Fruvik på Bokenäset och Flatön. Varför heter den då Ängöleden?

Jo, från början var Flatön, Ängön och Rapön tre skilda öar, men landhöjningen har gjort att de växt samman till en enda ö. Denna ö kallas för Flatön, av vilken Ängön är en del. Färjeleden är genuin. Vacker natur och pittoresk bebyggelse gör upplevelsen till en gemytlig fördjupning i det verkligt svenska.

Under några år på 1940-talet bodde Evert Taube på Flatön och författade många av sina mest kända sånger. På ön finns bland annat Flinks handelsbod där "Handelsman Flink" jobbade. Han hette egentligen Gustav Johansson, men gavs detta sarkastiska smeknamn av Taube, eftersom han var känd för att inte göra sig någon brådska. Evert Taubes minne högtidlighålls varje sommar på Ängön genom Taubespelen.

Flatöns fasta befolkning uppgick 2006 till 195 personer, men tack vare omfattande fritidshusbebyggelse flerdubblas den sommartid. I söder finns en broförbindelse med Malö, dit vi ämnade bege oss för nästa färjetur.


// OM



Den 140 meter långa Ängöleden trafikeras av "Malin", med plats för 21 personbilar och 149 passagerare. Notera att flyttlasset fortfarande gör oss sällskap.



DO blickar ut över havet. En bild inspirerad av Caspar David Friedrich.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0