# 7: Adelsöleden, måndagen den 8:e juni 2009

När vi hade kört av Freja bestämde vi oss raskt för att även inkludera Adelsöleden i dagsprogrammet; vi var ju ändå bara knappt tre mil därifrån. Sagt och gjort. Vi körde från Ekerön över Kärsön till Munsön utan att använda oss av vare sig färja eller bro. Hur gick det till? undrar ni förstås då. Jo, det är som så att landhöjningen gjort att dessa tre en gång separata öar har vuxit ihop till en enda långsmal ö, avgränsad i öst och norr av Långtarmen (nej, inte samma som vid Östra Lagnö) och Tappströmssundet, och i söder omgiven av Ekeröfjärden och Stora Björkfjärden. Vistades du i dessa trakter för en sisådär femhundra år sedan så befann du dig i Södermanland, men sedan Gustav Vasas regering tillhör ön Uppland.

Väg 816 upp mot nästa färjeläge kantas av ett vacket kulturlandskap med bondgårdar, hästhagar, mindre skogspartier och ett antal gårdar och säterier. På Munsön odlades tidigare mycket frukt, men den billiga importen har slagit ut nästan all produktion. För den kyrkointresserade finns här också Munsö kyrka, en av Sveriges kvarvarande åtta rundkyrkor. Riktigt rare med andra ord.

Vi gasade på rätt bra och var framme vid Adelsöleden kvart över fem. Vår sjunde led, men på sätt och vis också den första leden. Hur tänker han nu? undrar ni förstås då. Jo, sätter man alla Trafikverkets färjelinjer i alfabetisk ordning så hamnar den överst. Svårare än så var det inte.

Leden trafikeras av färjan Tora, byggd 2006 och således en av Trafikverkets nyaste färjor. För vår del var det dags för en premiär. Det var dagens, och därmed hela projektets, första lindragna färja, något som helt klart gav en extra krydda åt färden. Sex minuter tog det att åka kilometern över till Adelsön. Färjan var relativt välfylld, rusningstrafik som det var, och på rare-kontot kunde vi skriva in "sällskap av linjebuss".

Väl i land åkte vi upp till en korsning, vände och körde ombord igen. Har man mer tid på sig finns här annars en hel del att se, främst i form av olika fornlämningar. Hovgården, där kungen bodde under vikingatiden, är tillsammans med närliggande Björkö (ej att förväxla med ön i Göteborgs skärgård, till vilken det går en Trafikverket-färja) där Birka ligger, sedan 1993 upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Vill man ha milsvid utsikt över Mälaren ska man bege sig till Adelsöns högsta punkt Kunsta berg, 53,2 meter över havet. Här finns ett utsiktstorn med en intressant trebent konstruktion.

Vi hade påbörjat vår hemfärd, men längs vägen fanns ytterligare tre färjelinjer att njuta av.


// OM



Lindragna "Tora", byggd så sent som 2006, trafikerar Adelsöleden. Hon har plats för 36 personbilar och 198 passagerare.


Kommentarer
Postat av: FC

Fet bil till vänster i bild! :)

2010-08-25 @ 23:54:35
Postat av: OM

Onekligen! Vad hade ni för ärende till Adelsön denna dag? Eller är det kanske helt enkelt så att någon familjemedlem förstått tjusningen med att åka färja?

2010-08-26 @ 01:30:47
URL: http://farjebloggen.blogg.se/
Postat av: FC

Jo, min ömma moder har ju fått den utomordentligt vansinniga idén att provåka samtliga Trafikverkets färjelinjer - med den gula Hyundaien! Det kanske kan bli en folkrörelse det här?

2010-08-27 @ 01:04:14
Postat av: Om

Vi har nog startat en trend!

2010-08-27 @ 10:01:08
URL: http://farjebloggen.bllogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0