# 6: Ekeröleden, måndagen den 8:e juni 2009

För första gången under projektet befann vi oss söder om huvudstaden. Ekeröleden var nästa uppdrag och som alltid fanns det inget som kunde hindra oss. Klockan började närma sig 17 och molnen hade börjat rulla in på himlen över Mercedesen. Med all säkerhet, dock utan bevis, hälsades dessa med ett enat: GÖTT.

Den 1900 meter långa Ekeröleden, som ligger intill E4:an och går mellan Slagsta och Jungfrusund, började inte att trafikeras förrän 1993. Detta gör gissningsvis denna väl trafikerade led till den nyaste av lederna. Den som föredrar broar före färjor, och således inte är vid sina sinnes fulla bruk, behöver inte hänga läpp. Ekerö kan nämligen intas norr ifrån genom att följa väg 261. Att begå ett sådant brott straffar sig dock snabbt då detta illdåd, att köra från färjeläge till färjeläge, är 25 km längre än färjevägen.

Vår sjätte led hade också denna kunnat klassificeras som en standardled, MEN... Denna led bjuder på en trevlig överraskning, lite vardagslyx om man så vill, som gjorde att bilens inbyggda RARE-varnare överhettades. Då färjan körs av Trafikverket på uppdrag av Ekerö kommun tillåts vi att betala en avgift på 50 kr enkel väg. Detta är alltså den enda av Trafikverkets färjor där betalning krävs. En angenäm upplevelse minst sagt.

Inte mindre angenäm, men knappast legendarisk, var överfarten. Den bjöd på välkända teman såsom vatten, skog osv. Väl iland väntade dock, precis som utlovat, en förnimmelse av vår hembygd.

Till Harry Brandelius gamla dänga Jungfrun på Jungfrusund (om det är detta Jungfrusund låter jag vara osagt) finns en alternativ text författad av den store Kvarntorpar'n. Detta mästerverk råkar ha titeln Gröpplebäckens brus, som är ett stort och majestätiskt vattendrag i trakterna där våra hjärtan slår.

Ca 25 km till nästa färja.

"En liten visa jag sjunga vill
Om Gröpplebäckens brus
Och den som vill kan lyssna till
På Gröpplebäckens brus

Om du är fylld av bekymmer
Och solen för dig skymmer
Du genast blir till ditt sinne ljus
Av Gröpplebäckens brus"

- Kvarntorpar'n


// DO



"Freja" var som synes välfylld under vår tur till Ekerö. Fullastad tar hon 48 personbilar och 247 passagerare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0