# 2: Blidöleden, måndagen den 8:e juni 2009

Väl på Yxlan styrde vi genast kosan mot Blidö. Vägen gjorde efter hundra meter en högersväng och endast kilometern senare var vi framme vid nästa färjeläge. Detta ringa avstånd är det kortaste mellan två av Färjerederiets alla leder (Björkö- och Hönöleden undantagna då färjeläget till dessa båda destinationer är gemensamt). Blidöleden är rare också på så vis att den är en av endast två leder som kräver transport med en annan led för att kunna nås. Vilken den andra är? Fundera på det!

Fritidshusbyggandet som under 1950-talet tog fart på Blidö gjorde en färjeförbindelse med Yxlan nödvändig. Det var stockholmarna som hade köpt tomtmark i mängder och i och med det kom även kravet att få ut bilarna till ön. Idag har Blidö i sanningens namn inte mycket att erbjuda för den som är ute efter mer än bara det genuina skärgårdslivet, vilket i sig på intet sätt ska föraktas.

Bland kändisar som på ett eller annat sätt har anknytning till ön kan nämnas konstnären Rune Jansson som föddes på denna plats; politikern, poeten och författaren Ture Nerman som under femtio års tid hade sommarstuga här, samt Tove Jansson som tillbringade sin barndoms somrar på ön. Blidö kom sedermera att utgöra modell för Mumindalen.

Färjan på Blidöleden heter "Aurora" och är, liksom Furusundsledens "Yxlan", större än man skulle tro med tanke på ledens längd och geografiska läge. "Aurora" är sexton år äldre än "Yxlan", men det är inget som ett otränat öga skulle lägga märke till under den korta färden över Blidösund.

Rent allmänt gör vi bedömningen att Blidöleden är något tråkigare än storebror Furusundsleden. Plus ska dock ges för det faktum att det här, precis som på "Yxlan", är tillåtet att gå en trappa upp och njuta av färjeturen från en lite högre position. På många av färjorna möts man annars av grindar och skyltar som talar om att det är "Tillträde förbjudet" vid dessa lejdare. Sammanfattningsvis något av en medelfärja, inget extraordinärt, men heller inget direkt dåligt.

I land på Blidö körde vi av färjan, vände och körde på igen. Vi ämnade hinna med ytterligare en färjeled innan AI skulle lämnas av vid Stockholms Centralstation för vidare transport till Göteborg. Jag och DO var däremot långt ifrån klara.

"Jorden går runt som en vev och en visa,
sjön ligger len som en jungfrukropp.
Själv har jag lagt mig hos Höstermans Lisa,
sälj mina kläder - jag går aldrig opp!"

- Ture Nerman


// OM



Blidöleden trafikeras av "Aurora", med plats för 46 bilar och 298 passagerare.



DO och AI blickar ut över vattnet.


Kommentarer
Postat av: Frida

Helt galet kul grej det där ju! Jag önskar er lycka till på era äventyr! :)

2010-08-15 @ 12:04:53
URL: http://fridolijna.blogg.se/
Postat av: OM

Tack! Får se vad nästa projekt blir. :)

2010-08-15 @ 13:14:24
Postat av: Klara Härgestam

Varför skriver ni "rare" när jag antar att ni menar sällsynt?



I övrigt gillar jag läsningen som har en schysst blandning av komik, fakta och trivial kunskap.



2010-08-20 @ 14:07:39
Postat av: OM

Klara: Se prologen för förklaring. Det är ett uttryck vi använder oss av. Vi säger rare, därför skriver vi rare.

2010-08-21 @ 01:33:13
URL: http://farjebloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0