# 1: Furusundsleden, måndagen den 8:e juni 2009

Så var det dags. Vi vaknade i en lägenhet i Tumba, förvånansvärt pigga med tanke på de senaste dagarnas bravader.

Undertecknad hade efter fyra dagar på Sweden Rock Festival kommit hem vid fyratiden på söndagsmorgonen, duschat och slängt mig i sängen för att sova några timmar innan det var dags att fara till Stockholm. Där fanns redan DO, som tillsammans med sambon AI och JÅ hade sett fredagens Bruce Springsteen-spelning på Stadion. Nu hade vi allesammans även bevittnat avslutningen på Bossens tre konserter långa Stockholmsvistelse.

JÅ var tvungen att ta ett tåg till Göteborg och hade gått upp i ottan. Vi andra började röra på oss vid nio-tiden. Vi hade ett gediget arbete framför oss. Hela tio färjelinjer stod på dagsprogrammet.

Efter att ha lämnat tillbaka nyckeln till den lånade lägenheten begav vi oss norrut mot Norrtälje, närmare bestämt Furusund. Tanken fanns först på att inkludera även Gräsöleden i dagsprogrammet, men vi gjorde bedömningen att det hade blivit en lite för lång avstickare.

Solen strålade som för att välkomna oss och ge sin välsignelse över vårt nya projekt, och när vi tog av på länsväg 278 öppnade sig snart Roslagsidyllen. Den krokiga vägen snirklade sig fram över de små öarna ut till Furusund, det lilla samhället som under 1900-talets början var residens för det så kallade "fina folket". Här har storheter som Astrid Lindgren och August Strindbeg haft sommarhus och ni som kan er Evert Taube vet att han besjungit platsen i "Vals i Furusund". Just Evert Taube-relaterade platser skulle det förövrigt bli fler av under projektets gång.

Nu var ju dock inte Furusund något slutmål för resan, utan snarare starten på alltihop. Härifrån utgår färjorna över till grannorten Köpmanholm på Yxlan, en mestadels skogsbeklädd, långssmal ö, ca 1,5 mil lång och knappt en tiondel så bred.

Klockan hade precis passerat halv tolv när vi körde ombord på färjan, fantasifullt döpt till "Yxlan". Den sexhundra meter långa färjeturen varade i ca fyra minuter. Fyra angenäma minuter, ska sägas. Färjans storlek (tar 46 bilar) får anses vara rare i förhållande till den relativt korta turen och den "yttermiljö" den återfinns i. Sommartid kryllar det emellertid av turister här, så ledens kapacitet är säkert väl motiverad.

Färjan i sig var ganska fräsch och den vackra skärgårdsomgivningen gjorde sitt till för helhetsintrycket. Totalt sett en utmärkt start på projektet, om än ingen fullpoängare. Som lite kuriosa kan nämnas att Furusundsleden också är namnet på den norra av de stora farlederna in till Stockholms hamn, vilken passerar just genom det smala sundet mellan Furusund och Köpmanholm. Furusundsleden korsar alltså Furusundsleden. Kul där!

Nästa stopp: Blidöleden.


// OM


Färjan "Yxlan" med plats för 398 passagerare och 46 bilar. I bakgrunden syns Furusundsledens andra färja, "Linea".



DO på väg mot Köpmanholm. Den första av många "blicka ut över vattnet"-bilder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0