# 11: Björköleden, torsdagen den 2:a juli 2009

Tre och en halv vecka efter att vi åkt den senaste färjeleden började abstinensbesvären bli bekymmersamma. Undertecknad hade tillsammans med DO och AI under dagen legat på stranden på Särö, där vi ironiskt nog stötte på ett gäng förståndshandikappade. Det hade nu blivit tidig kväll, AI hade börjat jobba och efter ett studiebesök på det gamla SVT-huset Synvillan i Örgryte, av vilket bara skalet återstod (numera återstår ingenting), bestämde vi oss för att ta en tur ut i skärgården. JÅ och FC kontaktades, men bara den senare hade möjlighet att följa med.

Sagt och gjort. Vi tog oss över älven till Hisingen, ön på vilken en stor del av Göteborg vilar. Hisingen är också landets till ytan fjärde största ö, tillika den mest befolkade. Längst i väster finns en bro till Lilla Varholmen. Härifrån avgår färjorna till Hönö och Björkö. Detta är det enda stället där två olika Färjerederiet-leder utgår från samma färjeläge. Rare.

Vi bestämde oss för att börja med den kortare av de två, Björköleden. Här satte Vägverket den första färjan i trafik 1967, som en följd av det ökade behovet för öborna att pendla till arbetet. Öarna i Göteborgs skärgård hade tidigare mestadels befolkats av fiskare som skött kommunikationerna på egen hand eller med hjälp av ångbåtstrafiken mellan Göteborg och skärgården, men när lönsamheten inom fiskeribranschen började gå ner tvingades många av de boende att söka andra arbeten. Den första färjan som gick här tog 12 personbilar. Idag trafikeras leden av två färjor som kan lasta 40 bilar vardera.

Det tar fem minuter att åka de 900 meterna ut till Björkö. Det var en underbar sommarkväll, men några bestående intryck lämnade ändå inte färjeturen. Tyvärr får Björköleden därför klassas som en av de tråkigare lederna vi åkt. Står man i valet och kvalet om man ska åka till Hönö eller Björkö är alltså Hönö att rekommendera.

Björkö tillhör Öckerö kommun och är 5,5 kvadratkilometer stor. Här bor drygt 1400 personer och på ön finns Ica-affär, pizzeria, restaurang, idrottsförening, missionskyrka, skeppshandel och konstgalleri. På den norra delen finns Kustartilleriets gamla försvarsanläggningar som hade till syfte att skydda den norra inseglingsrännan till Göteborgs hamn.

Vill man åka härifrån har man kommit till rätt ställe. Från Björkö går nämligen personfärja till Grötö, Kalvsund, Öckerö och Källö-Knippla. Vi åkte dock härifrån på samma sätt som vi kommit - med Vägverkets bilfärja.

Som lite kuriosa kan nämnas att det i Sverige finns minst fem öar med namnet Björkö, i Finland tre och i Ryssland (!) en.

Etapp 2 var inledd.


// OM



Björköleden trafikeras av "Svanhild" och "Vivi", båda med plats för 40 personbilar och 250 passagerare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0