# 28: Isöleden, torsdagen den 17:e juni 2010

Eftersom att trafiken på Håkanstaleden och Isöleden samkörs kunde vi köra direkt ombord på Fröja som skulle ta oss från Norderön till Isön. Intill färjeläget fanns en brygga där en segelbåt låg förtöjd. Inget konstigt med det, men på bryggan stod ett piano. Den svarta färgen hade flagnat på ett sätt som gjorde det troligt att pianot stått där ett tag. På pianot stod en tom vinflaska. Vem hade bemödat sig med att föra dit pianot? Det hela var mycket märkligt, men samtidigt vackert. Som en installation i en konsthall. Men det här var inte fabricerat, det var äkta.

Något som däremot är fabricerat är filmen The American från 2010, med George Clooney i huvudrollen. Delar av filmen spelades in just på Isöleden i januari 2010. Man kan ana att Fröja därmed är den enda Färjerederietfärja som förekommer i en Hollywoodproduktion. Rare alltså.

Några spår efter nämnda filminspelning fanns emellertid inte kvar vid vår färd till Isön. Inte heller hade förutsättningarna för en trevlig färjetur förändrats under den knappa kvart som gått sen vi lämnade Håkanstaleden bakom oss. Storsjön låg fortfarande spegelblank under de elva minuter det tog att färdas ledens 1650 meter. De två Storsjölederna är i mångt och mycket ganska lika varandra, men rare-faktorn är något högre på Isöleden. Bortsett från sitt kändisskap är den också med bred marginal den längsta leden som trafikeras av en linfärja. Ombord finns även ganska fräscha träbänkar, så om man nu av någon konstig anledning måste välja att åka endast en av Storsjölederna rekommenderas Isöleden.

Vid vår sedvanliga fotosession hade befälhavaren den goda smaken att titta in i kameran och le, något som vi dock upptäckte först när vi studerade bilderna mer ingående. Men tummen upp för det!

Isöledens historia sträcker sig tillbaka till 1957, vilket kan tyckas vara en ganska lång tid, men faktum är att Isöleden är den yngsta av alla leder i Norrland. Den 6 juni 1957 invigde Jämtlands dåvarande landshövding, Anders Tottie, leden med - får man förmoda - pompa och ståt. Den första färjan hämtades från tidigare omnämnda Sannsundet. När 60-tal blev 70-tal fick Isöleden en ny färja, denna gång hämtad från Vallsundet. Historien har därefter upprepat sig. 1981, då bron över Sannsundet blev klar och färjetrafiken upphörde, förflyttades färjan Hymer till Isöleden, och 1998 när Vallsundsbron stod klar och färjeleden över Vallsundet lades ner kom nuvarande huvudfärjan Fröja till Isöleden.

I land på Isön befann vi oss på historisk mark. Isön är nämligen en del av Andersöns naturreservat och på isen mellan Andersön och Sunne på fastlandet stod i mars månad år 1178 det som kommit att kallas Slaget på Storsjöns is. Sammandrabbningen mellan jämtar och Sverre Sigurdsson av Norges mannar resulterade i att Jämtland, som fram till dess varit en självstyrande bonderepublik, införlivades i Norge. Svenskt blev Jämtland först i samband med freden i Brömsebro 1645.

Vi hade nu inte så mycket mer på det gedigna dagsprogrammet än att uppsöka en lämplig tältplats. Denna tänkte vi oss finna på Ammerön dit vi skulle ta oss brovägen via snirkliga grusvägar. En felkörning ledde oss ända till Kalmar (ja, de är bra på att sno ortsnamn i Jämtland), men strax efter halv elva var tältet ändå uppslaget vid ett vildmarkscamp på Ammeröns allra sydligaste del. En mycket fin tältplats som vi utan dåligt samvete begagnade oss av utan att betala en krona. Och om någon nu sitter och undrar om det finns älgar på Ammerön kan vi meddela att det åtminstone fanns det vid vårt besök. Skogens konung sprang, eller snarare lunkade, majestätiskt över vägen tiotalet meter framför Mercan strax innan vi nådde vägs ände.

Efter intagen kvällsmat ackompanjerad av några få regnstänk la vi oss intet ont anande till ro för en välförtjänt nattsömn.


// OM



DO kikar in i Fröjas innandöme, medan befälhavaren glatt kikar ut. Ombord finns plats för 42 personbilar och 148 passagerare.



En syn utöver det vanliga. Vid färjeläget på Norderön stod ett piano uppställt på en brygga.



OM och DO ombord på Fröja på väg över Storsjön.



Detta vackra vilmarkscamp nära Ammeröns sydspets fick utgöra resans andra lägerplats.



DO lyxade till det med lite smörgåstårta.



FC, OM och DO hade det mysigt värre inne i tältet när klockan slog midnatt.


RSS 2.0